رم (RAM) یا حافظه موقت که مخفف Random Access Memory است، به معنی حافظه دسترسی تصادفی است. یک حافظه بسیار پر سرعت است که امکان انتقال و آدرس دهی بسیار سریع برای پردازندهها را فراهم میآورد. در واقع وظیفه این قطعه این است که دادههایی که کامپیوتر اکنون مشغول پردازش آنهاست را نگهداری کند.
حافظه بالاتر به پردازنده اجازه میدهند فرآیند محاسبات را سریعتر انجام دهد در نتیجه بالا بردن رم، سرعت کامپیوتر شما را نیز افزایش خواهد داد. فاکتورهای متعددی برای انتخاب یک رم (RAM) مناسب وجود دارند که توجه به آنها میتواند خرید بهتری را برایتان رقم بزند. از این جهت در این مقاله قصد داریم این فاکتورها را بررسی و سپس به معرفی بعترین گزینههای بازار ایران بپردازیم. پس با ما همراه باشید.
حافظه موقت یا رم (RAM) چطور کار میکند؟
همان طور که پیشتر بیان کردیم، در واقع وظیفه رم، نگهداری از دادههایی است که کامپیوتر مشغول پردازش آنهاست. معمولا پردازندهها دارای سرعت پردازش بالایی هستند. در صورتی که حافظههای جانبی، سرعت ذخیره کمتری دارند و کند هستند. بنابراین رم در بین این دو ماژول (حافظه جانبی و پردازنده) قرار گرفته و تعامل ایجاد میکند.
رم، برخلاف حافظههای HDD یا SSD در کامپیوتر، به صورت مداوم بازنویسی و حذف میشود. زیرا هدف آن این است که به پردازنده اجازه دهد با سرعت بالا به دادههای مورد نیاز دست پیدا کند. این اطلاعات موقتی بوده و نیازی به ذخیره دائمی ندارند. سرعت رم بالا است اما کارکرد آن وابسته به تغذیه است. یعنی اگر جریان برق قطع شود، اطلاعات درون رم حذف یا به اصطلاح ریست (Reset) میشوند.
انواع حافظهی رم (RAM) و نسل حافظه
حافظههای موقت در انواع مختلفی ارائه میشوند که با عنوان شمارهداری از استاندارد DDR (مخفف Double Data Rate) از یکدیگر قابل تشخیص هستند. استانداردهای DDR که با ترتیب شمارههایشان مشخص میشوند، تا DDR4 معرفی شدهاند. هر نسل DDR در مقایسه با نسل قبلی سرعت بیشتری دارد، برق کمتری مصرف میکند و زمان تاخیر کمتری خواهد داشت.
باید توجه داشته باشید که مادربرد استفاده شده در هر سیستم کامپیوتری، به علت تفاوت در تعداد پینها و شیارهای موجود، تنها یک نوع از این استاندارد و نسل رم را پشتیبانی میکنند. با این حال مادربردهای امروزی (۲۰۱۴ به بعد) از جدیدترین استاندارد یعنی، DDR4 است.
همچنین رمها در دو فرم ساختاری DIMM و SO-DIMM عرضه میشوند. این دو نوع رم در سایز متفاوت هستند. نوع اول کمی کشیدهتر و بزرگتر است و غالبا در کامپیوترهای دسکتاپ مورد استفاده قرار میگیرد. نوع دوم در کامپیوترهای All in One و لپتاپها مورد استفاده قرار میگیرد.
ظرفیت رم (RAM) و پیکربندی
امروزه با بالا رفتن حجم تبادلات دیتا، اهمیت ظرفیت حافظهها بیش از پیش برای کاربران، به خصوص گیمرها نمود دارد. هرچه ظرفیت رم کامپیوتر شما بیشتر باشد، سرعتش افزایش پیدا میکند. پس برای سیستم گیمینگ یا ورک استیشن بایستی حداقل ۱۶ گیگابایت رم پیشبینی شود.
چینش و پیکربندی مورد دیگری است که در تهیهی رم بایستی به آن توجه نمایید. در بازار امروز شاهد رمهای تک کاناله، دو کاناله و چهار کاناله هستیم که هر یک تعریف و کاربرد خاص خود را دارند. اما به صورت کلی افزودن تعداد کانالهای رم که بایستی مضربی از دو باشد، باعث افزایش پهنای باند در دسترس خواهد شد.
چینش دو کاناله
بالا رفتن پهنای باند در دسترس، به معنی افزایش توانایی جابهجایی میزان بیشتری از دادهها در هر لحظه است. به طور مثال به جای خرید یک رم ۱۶ گیگابایت، میتوانید از چینش دو کاناله دو عدد رم ۸ گیگابایتی استفاده کنید. این گونه ضمن کاهش هزینه، تعویض رم معیوب ساده تر در آینده، سرعت و پهنای باند بیشتری نیز در اختیار خواهید داشت.
فرکانس و سرعت رم (RAM)
هر نسل رم با سرعت گوناگون قابل خریداری است . مثلا رم DDR4 دارای فرکانس ۲۱۳۳ مگاهرتز است، ولی در سرعتهای ۲۴۰۰، ۳۰۰۰، ۳۲۰۰، ۳۶۰۰ مگاهرتز و بالاتر نیز در بازار موجود است. قاعدتا هرچه سرعت رم بالاتر باشد بهتر است اما در نظر داشته باشید که مادربرد و پردازنده شما از آن سرعت پشتیبانی کند. چنانچه فرکانس رم شما از حداکثر فرکانس قابل پشتیبانی توسط مادربردتان بیشتر باشد، حافظهی رم با سرعتی کمتر از سرعت اصلی خود کار خواهد کرد.
برخی از رمها از فناوری XMP (مخفف Extreme Memory Profiles) بهره میبرند. این فناوری به شما اجازه میدهد تنظیمات رمهای سیستم خود را تنها با انتخاب یک پروفایل تغییر دهید و از فرکانسهای بالاتری نسبت به فرکانس استاندارد حافظه بهره ببرید. همچنین اگر قصد اورکلاک رمهای سیستم خود را دارید، استفاده از پروفایلهای XMP شیوهای مناسب برای این کار است.
کدام رمها را بخریم؟
با توجه به توضیحات بالا و با فرض یک سیستم گیمینگ میان رده و بالاتر، به معرفی مناسبترین گزینههای گیمینگ در بازار ایران میپردازیم. شایان ذکر است که بهتر است شما با مد نظر قرار دادن نیاز، بودجه و با گوشه چشمی به توضیحات ذکر شده در این مقاله، به انتخاب و خرید رم بپردازید. بهترین رمهای کامپیوتر موجود در بازار ایران، تولید تیم گروپ (TeamGroup)، کورسیر (Corsair)، جیل (Geil) و جیاسکیل (G.SKILL) هستند.
رم دسکتاپ جیاسکیل Trident Z RGB 16GB Kit (2x8GB) DDR4-3200 CL16
این کیت دو عددی با حجم مجموع ۱۶ گیگابایتی، جزو بهترین گزینههای میان تا بالا رده برای کامپیوترهای گیمینگ است. نوع حافظهی این رم DDR۴ از ۲۸۸ پین بهره میبرد که توان مصرفی و گرمای تولیدی اندکی دارد. مانند بسیاری از محصولات جیاسکیل، برای خنکسازی این رم از سیستم هیتسینک (Heatsink) استفاده میشود.
فرکانس این رم جی اسکیل برابر ۳۲۰۰ مگاهرتز است و از قابلیت XMP بهره میبرد. این رم گیمینگ جی اسکیل از نورپردازی جذابی در قسمت بالای خود نیز برخوردار است که جلوه زیبایی به کیسهای گیمینگ میدهد. مصرف برق این ماژولهای حافظه فقط ۱.۳۵ ولت است. این رم رجیسترشده نیست و عملکرد آن به صورت Unbuffered است.
رم دسکتاپ تیم گروپ T-Force Night Hawk RGB 3200MHz 32GB Kit (2x16GB) CL16 DDR4
رم دسکتاپ T-Force Night Hawk محصولی از برند خوشنام تیم گروپ (Team Group) است. این محصول در استاندارد DDR4 ساخته شده است. و از طراحی خاصی در خنککنندهی هیتسینک (Heatsink) بهره میبرد. استفاده از الگوی Hawk با ساختار متقارن، ظاهر خشنی به رم T-Force Night Hawk داده است. روی هیتسینک، شاهد به کارگیری دو نوار نورانی به شکل چوب هاکی هستیم که جلوه زیبایی به کیسهای گیمینگ میدهد.
رمهای T-Force Night Hawk به فناوری XMP هم مجهز هستند. ولتاژ کاری این حافظه از ۱.۲ ولت تا ۱.۴ ولت برآورد شده و این موضوع علاوه بر ذخیرهی مصرف انرژی، باعث عملکرد خنک ماژولهای حافظه میشود. مدل فعلی T-Force Night Hawk از دو ماژول ۱۶ گیگابایتی تشکیل شده و ظرفیت کلی ۳۲ گیگابایت را در اختیار کاربران قرار میدهد. فرکانس این رم ۳۲۰۰ مگاهرتز و زمان تاخیر CL آن ۱۶ میلیثانیه است.
رم دسکتاپ گیل Evo Potenza DDR4 3000MHz CL16 Single Channel 8GB
رم EVO POTENZA از سری رمهای گیمینگ و نسبتا قدیمیتر نوع DDR4 ساخت شرکت گیل (Geil) است. این رم تک کاناله، دارای حافظه ۸ گیگابایتی و فرکانس ۳۰۰۰ مگاهرتز است. این رم جزو گزینهها مقرون به صرفه و ارزان قیمت بازار ایران است که با خرید دو عدد ماژول ۸ گیگابایتی آن، میتوان نیازهای یک سیستم پایین تا میان رده گیمینگ را برطرف کند.
هیت سینک این رم با تکنولوژی پپیشرفته MTCD طراحی شده است که موجب انتقال موثر و سریع گرما می شود و از آسیب رسیدن به رم در هنگام پردازش های سنگین جلوگیری میکند. همچنین این رمها از نسل دو پروفایلهای XMP اینتل و دسترسی آسان جهت تنظیمات فنی برای همه کاربران بخصوص برای کسانی که دانش فنی بالایی نداشته را فراهم کرده است.
رم دسکتاپ جیاسکیل Trident Z 32GB Kit (2x16GB) DDR4 3200 CL16
این باندل متشکل از ۲ عدد ماژول یکسان ۱۶ گیگابایتی تشکیل شده که ظرفیت کلی ۳۲ گیگابایت را شکل میدهند و با پیکربندی دو کاناله قرار میگیرند. فرکانس ماژولهای حافظه در این مدل ۳۲۰۰ مگاهرتز است و زمان تاخیر CL در آنها ۱۵ است. به لطف وجود ICهای باکیفیت سامسونگ و پشتیبانی از پروفایل XMP2 شرکت اینتل، سری رمهای Trident Z از قابلیت اورکلاک بالایی برخوردار هستند.
این رمها که در باندلهای ۱۶ و ۳۲ گیگابایتی در بازار موجودند، مجهز به هیتسینکی از جنس آلومینیوم برسخورده هستند. ترکیب این قطعه آلمینیومی با نوارهای سه رنگ مشکی، قرمز و نقرهای جلوهی خاصی به Trident Z داده است.
رم دسکتاپ تیم گروپ T-Force Delta RGB DDR4 32GB (2x16GB) 3000MHz
سری T-Force Delta محصولی از برند قدیمی و خوشنام تیم گروپ (Team Group) است که از دو ماژول ۸گیگابایتی تشکیل شده و ظرفیت کلی ۱۶ گیگابایت را در اختیار کاربران میگذارد. فرکانس این رم ۲۶۶۶ مگاهرتز و زمان تاخیر CL در آن ۱۶ میلیثانیه است. این رم به فناوری XMP۲.۰ نیز مجهز است.
. همچنین این محصول مجهز طراحی خاصی در خنککنندهی هیتسینک (Heatsink) است که در آن از یک آلیاژ خاص آلومینیوم به همراه طراحی نامتقارن استفاده شده است، که در کنار نورپردازی فوق العاده، جلوه زیبایی به این رم بخشیده است.
مقالات مرتبط رو حتما ببینید
نظر شما برای ما با ارزشه
0 دیدگاه